Bizonyos lakberendezési trendek, divatirányzatok erősödése évről évre megfigyelhető.

Egy otthon kialakításánál fontos szempont, hogy a berendezés időtálló legyen, hogy minél hosszabb ideig élvezhessük otthonunk kialakítását. Egy-egy divatos kiegészítővel vagy dizájn elemmel viszont időről-időre felfrissíthetjük lakásunkat.

Lakberendezőként minden évben követjük az aktuális lakberendezési kínálatot, illetve dizájntrendeket. Inspirációt merítünk belőlük, illetve beépítjük azokat terveinkbe. Az időtálló stílus és az aktuális trendek jól megférnek egymás mellett.

Az alábbiakban bemutatunk 10 lakberendezési trendet, amely 2024-ben várhatóan megjelenik majd az enteriőrökben.

1. lakberendezési trend:

Country Club stílus

Ez a trendi divatirányzat jelenleg ruházatban is nagyon megy, de stíluselemei könnyen beépíthetőek a klasszikus, szofisztikált belső terek kialakításába. Az enteriőrökben a country club egyet jelent az elegáns és kényelmes, klasszikus bútorokkal, jellemzi a fehér, a krém és a zöld színek használata, a cabana csíkos minta, a rattan, chambray anyagok.

lakberendezési trend 2024 tennis court
photo by McGee & Co

2. lakberendezési trend:

Természetes és modern elemek kombinálása

Nagyon extra hatást érhetünk el, ha természetes anyagokat (például a gipsz és a kő) elegáns, modernebb elemekkel (például üveggel és egyenes vonalakkal) kombinálunk.

A lenti képen egy modern acélkeretes üvegfal veszi körül a rusztikus kőfalat és a tölgyfa fürdőszobaszekrényt.

fürdőszoba természetes kövekkel lakberendezési
designed by McGee & Co

Vagy a lenti nappali kialakításnál látható rusztikus kőfal, kandallóval és a meleg tölgy mennyezetkialakítás kombinációja.

nappali természetes kövekkel lakberendezési trendek
designed by McGee Studio

3. lakberendezési trend:

Meleg vörösek

A vörös árnyalatai az utóbbi időben hódítanak a divatban is, és egyre inkább megjelennek az otthon kiegészítői között is. 2024-ben a meleg terrakotta, a rózsaszínes árnyalatok, mélyvörös tónusok, mint a bordó és a rozsda, a lágy mályva és a barna vörös árnyalatainak térhódítása várható.

lakberendezési trendek 2024 vörös tónusok
by McGee & Co

4. lakberendezési trend:

Íves, organikus formák

Jó pár éve hódít már a belsőépítészetben az íves, kerekded formák használata. Ez jövőre is jellemzője lesz a trendi bútoroknak, belsőépítészeti megoldásoknak (pl. boltívek, ívelt könyvespolcok, szekrények).

Az ívelt, lekerekített bútorokat, építészeti kialakításokat a természet ihlette, tökéletesen összhangban a biofil tervezési elvekkel. Természetközeliséget, kényelmet és játékosságot visznek a térbe.

lakberendezési trend 2024 organikus lekerekített formák
OKHA studio from dezeen.com

5. lakberendezési trend:

Zsályazöld

A zsályazöld a 2024-es belsőépítészeti paletta egyik kiemelkedő színe, amely összhangban van a természet nyújtotta nyugalom iránti törekvésekkel. Ez a lágy, természetes árnyalat tökéletes egyensúlyt teremt a menta frissessége és a greige visszafogott eleganciája között.

Élettereinkben egyre inkább keressük a harmóniát és nyugalmat. A zsályazöld pedig egy nagyon kellemes, nem hivalkodó zöldes árnyalat az egyensúlyt és a harmóniát reprezentálja, mintegy menedéket nyújtva a modern, stresszes világban.

lakberendezési trendek sage zöld
Mai Trang Nguyen – home-designing.com

6. lakberendezési trend:

Okos otthonok

A mesterséges intelligenciának és az 5G hálózat térnyerésének köszönhetően az okos otthon rendszerek ugrásszerű fejlődése várható. Ujjlenyomattal, vagy PIN kóddal nyitható zárak, arcfelismerés, hangfelismerés és mozgásérzékelés is lehetővé válik. A különböző okos otthon rendszerek okostelefonnal történő összekapcsolása egyszerűvé és hatékonnyá teszi mindennapi életünket.

Sőt ezek az funkciók egyre nagyobb mértékben hozzájárulnak a környezetvédelemhez, a fenntarthatóbb működéshez is.

7. lakberendezési trend:

Biofil tervezés

A buja növények , a természetes fény és a nyers kő, természetes elemek belső terekbe való  integrálása az utóbbi években kezdett teret nyerni és térhódítása 2024-ben is folytatódik. Az ún. biofíl tervezés lényege, hogy a természet elemeit becsempéssze a belső terekbe és ezzel közelebb hozza az embert a természethez. Kutatások támaszják alá, hogy az ily módon berendezett enteriőrben dolgozva csökken a stressz, javulnak  a kognitív képességek és kreativitás, valamint a közérzetünkre is kedvező hatással van.

lakberendezési trend biofíl design
covethouse.eu

8. lakberendezési trend:

Otthoni Iroda

A home office mára sok helyen szinte általánossá vált, így számos otthonban gondoskodni szükséges az ergonomikus dolgozó sarok kialakításáról. Figyelemmel kell lennünk arra, hogy asztalunk megfelelő magasságú, illetve mélységű legyen. Választhatunk akár emelhető magasságú íróasztalt. Egy kényelmes szék pedig különösen fontos ahhoz, hogy testtartásunk munkavégzés közben is egészséges legyen. Ügyelj a megfelelő világításra is, használj kékfény szűrős szemüveget.

9. lakberendezési trend:

Texturált Felületek

2024-ben a reflektorfényben a gazdag textúrájú anyagok állnak, amelyek elkápráztatják az érzékszerveket és emelik az otthon kifinomultságát. A különböző felületek keverése mindig hozzájárul ahhoz, hogy érdekesebb, mozgalmasabb legyen az enteriőr. Én különösen olyan esetekben használom, amikor csak pár színt használok a térben, de ilyenkor annak többféle árnyalatát és különböző felületeket kombinálok.

10. lakberendezési trend:

Kávézó sarok

A „Cafécore” a legújabb otthontrend, amely a Pinterest keresések alapján óriási népszerűségnek örvend. Az otthoni kávézó 2024-ben várhatóan sok konyha vagy nappali berendezésében vissza fog köszönni. A kávézás sokunknak szenvedélyt, életformát jelent, adjunk hát egy kis kávézói eleganciát mindennapi kávézási rituálénkhoz. Alakítsunk ki külön kávézósarkot, akár komódszerűen, akár beépített szekrényben elhelyezve.

lakberendezési trend cafecore
decorsnob.com / Pinterest

Dolgozzunk együtt! Építsük be a legújabb trendeket az otthonodba!

Díjmentes előzetes konzultációs időpontot [itt] tudsz foglalni.

Hermány Zsófia ~ ZHEN design lakberendezés & home staging 

hello@zhendesign.hu